Over ons

OVER AMARYLCA

Het meisjeskoor Amarylca werd in 1997 opgericht in de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Lier door Noëlle Schepens. Het ensemble groeide sindsdien uit tot een volwaardig gelijkstemmig koor van vierendertig jonge zangeressen. Hilde Buyens, tevens pianolerares aan de academie, begeleidt het koor. De meeste koorleden deden hun eerste zang- en koorervaring op in het jeugdkoor Julica bij Noëlle Schepens. Bovendien diepen verschillende koorleden deze zangervaring uit met individuele zanglessen. Verder hebben alle meisjes een algemene muziekopleiding genoten en bespelen ze een instrument. Dit geeft hen de noodzakelijke achtergrond om op een adequate manier met de partituur om te gaan.


Amarylca in Montreux, 2016

Tijdens het voorjaar 2010 was Amarylca te gast in Barcelona voor een intense samenwerking met de koorafdeling van de Escola Superior de Música de Catalunya. In dezelfde periode creëerde het koor “Stop all the Clocks” van Jan Borré en werkte mee aan de creatie van het monumentale werk “Europa! Europa!”, een opdracht van de Europese gemeenschap.Het koor werkte al vaker mee aan CD–opnames met o.a. "Feel the spirit" van J.Rutter i.s.m. het schoolorkest Academia, Engelse kathedraalmuziek met o.a. werk van E.Elgar en "Vivifice Spiritus Vitae Vis", een creatie van G. Morini en M. Beasley. In 2009 verscheen de derde koor-CD van de academie, waaraan Amarylca opnieuw een grote bijdrage leverde.


In 2008 nam Amarylca deel aan de provinciale koorwedstrijd in Turnhout en werd gerangschikt in de ere-afdeling met 90%. Sinds 2006 staat Amarylca ook in voor het organiseren van eigen concerten. Een prachtig moment was het 10-jarig bestaan in 2007 dat uitgebreid gevierd werd met een “Muzikale Waterdag”. Een ander hoogtepunt in het koorleven van Amarylca was het creatieconcert 'Cantiones Sacrae' in samenwerking met Sine Nomine, Capella Vocale, het Gents Madrigaalkoor en Johan Duijck. De uitvoering van het 40-stemmige “Spem in Alium “ van T. Tallis was een uniek gebeuren.

Het koor legt zich toe op verschillende genres en zettingen waardoor het een ruim repertoire beheerst, gaande van Gregoriaanse gezangen tot “Vanitas, Vanitatum” van Carissimi en van “L’Allegro, Il Penseroso ed Il Moderato” van G.F. Händel tot “Tweeklank van aarde en water” van V. Nees. Een verdere greep uit het repertoire brengt ons van romantische literatuur van o.a. L. Délibes, J. Rheinberger, F. Mendelssohn-Bartholdy en L. De Vocht tot bij eigentijds werk zoals "Las Amarillas" van S. Hatfield, een favoriet stuk voor Amarylca.

Bij elke nieuwe uitdaging probeert Amarylca net iets verder te gaan dan gewoon muziek te brengen. Er wordt intens gewerkt aan tekstinterpretatie en op hoog zangtechnisch niveau met de muziek omgesprongen. Omdat het koor een academisch koor is, wordt het ieder jaar beoordeeld door een examenjury. Dit zorgt voor een extra impuls om steeds te groeien. Herfst 2010 nam Amarylca werk op van Vic Nees. Samen met het ‘Requiem’ en het Gents Madrigaalkoor kan je op de CD 2 nog prachtige werken beluisteren voor gelijkstemmig koor : ‘De zee is een orkest’ en ‘Tweeklank van Aarde en Water’. November 2011 werkte Amarylca samen met de Internationaal vermaarde bloemsierkunstenaar Stef Adriaenssens www.floristiek.com. In ‘Beyond Imagination’ verenigden zich als in een huwelijk de creativiteit en de stijl van Stef Adriaenssens met de klanken en bewegingen van honderd kunstenaars van de Academie voor muziek, woord en dans te Lier.

In 2012 leverde Amarylca een grote bijdrage aan het historisch gebeuren ‘800 jaar LIER’ met 6 voorstellingen in de Jezuïetenkerk. Tijdens de zomervakantie 2012 nam het koor deel aan de Llangollen International Musical Eisteddfod in Wales. Hun debuut op het internationale wedstrijdpodium werd meteen bekroond met een eerste plaats in de categorie Kamerkoren en een plek in de grote finale van de “Choir of the world Competition”. Wat gedurende jaren gezaaid werd bracht een enorm rijke oogst voort op zaterdag 4 mei 2013, de dag waarop alle koristen hun verjaardagsconcert creëerden in de Jezuïetenkerk, SAMWD Lier, AMARYLCA 15 jaar! Geen woord past hier om de schoonheid van die dag te beschrijven …

Het verjaardagsgebeuren werd dubbel gevierd met de start van 15 nieuwe jonge koorleden in september 2013. We zouden hen al niet meer kunnen missen, die enthousiaste en gezellige koorvriendinnen!Herfst 2013 nam Amarylca samen met het jubilerende Gents Madrigaalkoor 2000 mensen mee in de aangrijpende legende en het verhaal van Sint-Nicolas, getoonzet door Benjamin Britten en Johan Duijck. Winter 2014 verscheen de cd met de opname van “A mirror to Saint-Nicolas“ van Johan Duijck met Amarylca, Gents Madrigaalkoor, tenor-solo en La Passione.

Bij aanvang van koorseizoen 2015-2016 telde Amarylca 50 jonge dames en vertegenwoordigde het koor daarmee al gauw 3 generaties Amarylcazangers op het podium! 40 zangers namen deel aan de Internationale koorwedstrijd in Montreux, Zwitserland tijdens de paasvakantie 2016. Het koor presenteerde zich in de afdeling dameskoren en behaalde een 2de prijs. Daarnaast keerden ze met een warm koorhart en ook nog de publieksprijs terug naar België. Hun wedstrijdprogramma’s waren opgebouwd over  11 stukken in 9 verschillende talen! Amarylca bruiste en beroerde menig hart van honderden luisteraars uit vele Europese landen en Azië.

Van 13 tot 17 oktober 2017 had Amarylca en de SAMWD het Midtvest Pigekor uit Herning (Denemarken) te gast. Een unieke internationale ervaring voor de 80 jonge dames die samen concerteerden in de Sint-Gummaruskerk met een Evensong, in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen met het opluisteren van de Hoogmis en een dubbelconcert gaven in de Jezuïetenkerk. Een 5-daagse die met veel vreugde werd gedeeld in de gastgezinnen, in het jeugdhotel Bed Muzet en met honderden luisteraars met een groot zonnig koorhart!

2018-2019 - Amarylca verwelkomde weer een nieuwe generatie jonge zangers en besteedde ruim tijd aan de vocale ontwikkeling. Heel wat interne projecten brachten de zangers dichter bij elkaar en nu is het weer tijd voor een grote internationale uitdaging! 


April 2020 zal Amarylca concerteren in Reykjavik, en Ijsland op de koorkaart zetten als bijzondere reisbestemming!

Copyright © All Rights Reserved — 2020

Gasthuisvest 50

2500 Lier